Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
06 – 53 849 624
hugo@hugobausch.nl
ma - vrij: 18:00-22:00 u / zo: 10:00-22:00 u
Title Image

Therapie

Home  /  Therapie

Huidtechnieken

De conditie van de huid is een belangrijke indicatie voor onze gezondheid. Ontregelingen van ons zenuwstelsel (met klachten als oorzaak) hebben een direct effect op de kwaliteit van de huid op de rug. Naast de wervelkolom (de zgn. “paravertebrale zones”) vertoont de huid dan veranderingen qua temperatuur, vochtigheid of souplesse. De huid voelt daar warm of strak aan, of er zijn uitstulpingen of juist intrekkingen te zien: je zit letterlijk “niet goed in je vel”. Door huidtechnieken toe te passen, o.a. in de paravertebrale zones,  beïnvloed ik niet alleen de conditie van de huid, maar geef ik ook normaliserende impulsen aan het zenuwstelsel. Dat bevindt zich immers in de wervelkolom daaronder. Op deze manier kunnen klachten “tot rust” gebracht worden. Huidtechnieken die ik hanteer zijn: schuiven, oppakken, plooien, strekken en rollen.

Body Aspects Huidtechnieken
Body Aspects Gewrichtsbewegingen

Gewrichtsbewegingen

Bij gewrichtsbewegingen, ook wel articulaire bewegingen of mobilisaties genoemd, worden de twee botdelen van een gewricht passief t.o.v. elkaar bewogen in het natuurlijke bewegingsverloop van dat gewricht. Passief betekent dat je er zelf geen spierkracht voor gebruikt. Tot gewrichtsbewegingen horen ook tracties (creëren van ruimte tussen gewrichtsdelen d.m.v. zachtjes trekken), oscillaties (trillingen), Federung (het licht verend bewegen van de wervelkolom in buiklig), schuddingen en rollen (rotaties). Al deze bewegingen stimuleren propriosensoren in de gewrichten, die een rustgevende invloed uitoefenen op het zenuwstelsel. Daarmee zijn ze in staat pijnprikkels te dempen.

Naast de pijndempende invloed kunnen gewrichtsbewegingen ook ingezet worden om specifieke aandoeningen te verhelpen, of te voorkomen dat zij zich uitbreiden. Bij artrose bijvoorbeeld is het van belang de gewrichtsuitslag (“Range of Motion”) maximaal te benutten om zo gewrichtssmeer (het zgn. “synoviaal vocht”) in alle uithoeken van het gewricht te brengen. Dit vocht onderhoudt de kwaliteit van het kraakbeen door er zuurstof en voedingsstoffen naar toe te transporteren. Kraakbeen heeft zelf geen bloedvaten namelijk. Artrose begint vaak in de uithoeken van een gewricht en kent o.a. bewegingsarmoede als oorzaak.

Daarnaast zijn articulaire bewegingen van belang voor het “normaliseren van beweging”. Bij klachten die gepaard gaan met veel pijn ontstaat automatisch een “muscle defense”: het lichaam spant spieren om de klachtregio aan om die te immobiliseren. Deze “muscle defense” kan doorslaan, waardoor je een onnatuurlijk bewegingsverloop aanneemt, dat weer andere klachten oproept. D.m.v. gewrichtsbewegingen “herinner” je het lichaam weer aan het natuurlijke bewegingsverloop van een gewricht. Ook kunnen bewustzijnsoefeningen tijdens gewrichtsbewegingen er voor zorgen dat je zélf bewust je eigen “muscle defense” kunt opgeven.

Massage

Massage, dat wil zeggen wrijven over de huid, stimuleert zogenaamde mechanosensoren. Dit heeft een pijndempende invloed, en gaat het effect van nocisensoren (pijnregistrerende zenuwuiteinden) tegen. De ontspannende werking van massage brengt je lichaam in een staat, waarin de parasympaticus (het zenuwstelsel dat rust en herstel opwekt en onderhoudt) de overhand heeft (zie ook 5 Principes > Prikkeloverdracht). Bij veel stress-gerelateerde klachten is de cliënt vaak zelf niet in staat ontspanning in zijn/haar leven te organiseren. Massage brengt deze ontspanning. Alle ontspanningsmassagetechnieken (zie Massage Affairs) staan mij daarbij ter beschikking.

Body Aspects Massage
Body Aspects Triggerpointbehandelingen

Triggerpointbehandelingen

Triggerpoints zijn de wetenschappelijke erfenis van de Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons. In ‘Myofascial Pain and Dysfunction: The Triggerpoint Manual’ uit 1998 beschrijven zij hoe hypergevoelige microverkrampingen in spieren de oorzaak kunnen zijn van uiteenlopende klachten. Deze “Myofascial Triggerpoints” ontkrampen niet uit zichzelf en houden de spiervezel, waarin zij zich bevinden, in een houdgreep, waardoor die “strak” aanvoelt. Triggerpoints hoeven niet te liggen in het gebied waar pijn wordt gevoeld – we spreken dan van uitstralende pijn of “referred pain”. Door gerichte massage, met de handen of speciale hulpmiddelen, kan de microverkramping opgeheven worden.

Warmtebehandeling

Warmte ontspant. Je hoeft er geen wetenschappelijke studie voor te hebben gedaan om dat te ervaren aan je eigen lichaam: neem een warme douche en ervaar hoe loom en ontspannen je na afloop bent. Een warmtebehandeling pas ik doorgaans toe aan het einde van de behandeling. Ik maak daarbij gebruik van een warmwaterkussen, een soort mini-waterbedje, dat ik vul met water van 45-50º C. Ik dek dit af met een handdoek, zodat het warme kussen geen direct contact maakt met je huid, waarna je er op kunt liggen (voor de duidelijkheid heb ik de foto geschoten zónder afdekkende handdoek). Het warmwaterkussen verwarmt een bepaalde regio (zoals nek+schouders, onderrug+heupen, boven- of onderbenen). Deze behandeling brengt het klachtgebied in een staat van ontspanning, zodat voorafgaande interventies (zoals Triggerpointbehandelingen of gewrichtsbewegingen) een dieper effect hebben.

Warmwaterkussen
Body Aspects Voetreflexmassage

Voetreflexmassage

De voetreflexologie zoals we die nu kennen is in de vorige eeuw ontwikkeld door de fysiotherapeute Eunice Ingham. Maar ook bij antieke culturen zoals in Egypte en China, en bij de Romeinen, was de therapeutische werking van een voetbehandeling al bekend.

De werking van voetreflexmassage kent geen wetenschappelijke onderbouwing. Toch heeft deze techniek effecten, die zich in de praktijk hebben bewezen, en in therapie kunnen worden ingezet. Massage van de voeten heeft allereerst een verrassend ontspannend effect. Dat komt omdat we tegenwoordig gewend zijn om “in ons hoofd” te leven. Behandeling van de voeten haalt je bewustzijn “uit je hoofd” met ontspanning als gevolg.

Daarnaast gaat voetreflexmassage uit van de gedachte dat alle delen van het lichaam een “projectie” kennen op de voeten (zowel de voetzool als de wreef, de enkel en het lage onderbeen). Door druktechnieken uit te oefenen op deze gebieden kun je klachtgebieden dus op afstand beïnvloeden, althans zo is de gedachte. Zo is het niet alleen mogelijk een arm in het gips “reflexmatig” te behandelen, maar ook de interne organen. Voetreflexmassage wordt een “normaliserende” invloed toegekend op alle lichaamsprocessen.

Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage en lymftaping werken in op de circulatie van weefselvocht. De inzetbaarheid van deze technieken is evident bij zwellingen na (sport)blessures of operaties. Deze zwellingen kunnen pijnlijk zijn en resulteren in bewegingsbeperking. De standaard opmerking die er vanuit de reguliere gezondheidszorg over gemaakt wordt is: “daar moet je maar doorheen”. Inderdaad gaat deze situatie vanzelf over, afhankelijk van de ernst van het trauma variërend van twee weken tot diverse maanden. Maar dat kan echt veel sneller, en met minder pijn.

De oorzaak van een zwelling na een trauma is dat lymfebanen, die het weefselvocht verzamelen en uiteindelijk in de bloedvaten uitstorten, beschadigd zijn waardoor het weefselvocht zich ophoopt. Lymfedrainage en lymftaping stimuleren de vele lymfebanen die nog wél intact zijn, en creëren zo “omleidingen” waardoor het opgehoopte weefselvocht alsnog afgevoerd kan worden.

Daarnaast is lymfedrainage pijndempend, en heeft het een algemene, reinigende invloed op het “interne milieu”, de ruimte tussen alle lichaamscellen. Weefselvocht bevat namelijk afbraakproducten van de celstofwisseling, waaronder complexe eiwitcomponenten, die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Stagnatie van weefselvocht leidt tot ophoping van eiwitten, met allerlei negatieve effecten. Vermoeide en rusteloze benen tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld het gevolg van weefselvochtophoping, omdat de doorstroming van lymfe door de steeds zwaarder wordende buik wordt verhinderd. Maar ook allergieën als hooikoorts kunnen door lymfedrainage worden verminderd.

Lymfedrainage
Dry Needling

Dry Needling

In tegenstelling tot de vloeistoffen die met holle injectienaalden het lichaam worden ingespoten, maakt dry needling gebruik van uiterst dunne, maar massieve naaldjes. “Droog” dus. De dunne acupunctuurnaaldjes worden in triggerpoints van spieren ingebracht, waar de contractiele elementen van de spier, actine en myosine, niet meer kunnen ontspannen. Dit wordt veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding en een zuurstofgebrek als gevolg daarvan. Deze situatie houdt zichzelf in stand, en moet dus door ingrijpen van buitenaf worden doorbroken. Het “droge” naaldje irriteert de spier dusdanig, dat er spierspasmen optreden, in het Engels “twitches” genaamd. De spier trekt zich kortstondig heftig samen EN ontspant daarna. Door dit herhaaldelijk te doen, trekt de spier zichzelf letterlijk “uit de knoop” van het triggerpoint, waarna hernieuwde doorbloeding voor herstel zorgt.

Mijn ervaring is, dat dry needling niet voor iedereen is weggelegd. Ik ben dan ook zeer selectief met het aanbieden van deze techniek. Voor mensen met een lage pijndrempel, of die een bewegingsarmoede hebben opgebouwd, is deze techniek niet geschikt. Mensen met een hoge pijndrempel, en sporters met een goed getraind lichaam, kunnen de prikkels die gepaard gaan met dry needling goed verwerken. Bij hen is deze techniek een zeer efficiënte interventie, die de klacht in no time oplost.

Shiatsu

Deze drukpunttechniek, die afkomstig is uit Japan, en traditioneel op een vloermat wordt uitgevoerd, pas ik in aangepaste vorm toe op de massagetafel. Het is de enige techniek die ik toepas, die gebaseerd is op de meridiaanleer uit de Chinese geneeskunst. Volgens deze leer stroomt de levensenergie of “Qi” door deze meridianen, en zorgen verstoringen in het verloop daarvan voor klachten. Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van deze energie, ervaren mijn cliënten deze techniek als heilzaam en effectief.

Shiatsu
Medical Taping

Medical Taping

Om de werking van spiertechnieken zoals massage en triggerpointbehandelingen te ondersteunen gebruik ik Medical Taping volgens Josya Sijmonsma. Deze techniek zet dezelfde flexibele tape in die bij Lymftaping ingezet wordt, die beweging blijft faciliteren en tegelijk ondersteunend werkt. Met Medical Taping kunnen spieren toniserend (spierspanning verhogend) dan wel detoniserend (ontspannend) ingezet worden, al naar gelang de bedoeling is. Verder kan deze techniek worden ingezet om ligamenten (banden) te versterken, en voor houdingscorrectie.

Fascietechnieken

Fascie is de medische naam voor bindweefsel. Daar hebben we er veel van in ons lichaam, in allerlei soorten. Het is de verbindende schakel tussen alle weefsels en organen in ons lichaam. Met betrekking tot het bewegingsapparaat (skelet + spieren) vormt bindweefsel het krachtsoverbrengende medium, en verstoringen hierin zijn merkbaar ver voorbij de locatie van de storing. Dit heeft te maken met de samenhang van alle dragende structuren in ons lichaam. Als ik triggerpoints losmaak, maar verzuim om de bindweefselvliezen mee te nemen, blijft de klacht toch aanwezig. Vandaar dat ik vrij veel aandacht besteed aan het losmaken van ook het bindweefsel.

Fascietechnieken Switch Points
Oefeningen

Oefeningen

Als therapeut kan ik condities scheppen voor herstel van klachten, maar zelf zul je het nodige moeten doen om dat herstel ook te bereiken. Daar help ik je bij door oefeningen me te geven  die je eenvoudig zelf thuis kunt doen, en zoveel mogelijk passen bij het ritme van je dagelijkse bezigheden. Ik werk aan een database van oefeningen die uiteindelijk op deze site te raadplegen zal zijn, en die voorzien zal zijn van instructieve tekeningen en/of animaties. Zodra er een aanvulling te raadplegen is, meld ik dat op Facebook, dus houd mijn posts in de gaten!

Informatie

Een klacht zorgt voor veel stress. Wat heb ik? Hoe komt dat? Hoelang duurt het? Wat zijn de gevolgen? Hoe kom ik er van af? Wie kan me helpen? Vragen die door je hoofd spoken zodra je een serieuze klacht ontwikkelt, zeker als die gepaard gaat met (veel) pijn of bewegingsbeperking. Sommige namen van aandoeningen, zoals artrose of hernia, gaan een eigen leven leiden en kunnen zonder adequaat inzicht zorgen voor veel distress. Ik geef zoveel mogelijk informatie over een klacht, zodat mijn cliënten beter geïnformeerd zijn, en weten wat er speelt en hoe serieus de klacht is. Bij veel fysiologische ontregelingen is het zo, dat de cliënt zelf de sleutel in handen heeft tot herstel. Door meer of beter te bewegen, onhandige attitudes of gedachten te vervangen door handige, of door te oefenen. Dat geeft hoop, en legt de regie over de eigen gezondheid weer terug waar die hoort: bij de cliënt.

Body Aspects Informatie
Massage + Gewrichtsbeweging
Warmtebehandeling Groot

Combinaties

Het gaat er tijdens een sessie om, die technieken toe te passen die het meeste effect hebben op de ontwikkeling van herstel. Tijdens een therapeutisch traject van een aantal behandelingen verandert die combinatie ook, naarmate herstel ook daadwerkelijk inzet. Een combinatie aan het begin van het traject kan bestaan uit losmakende huid- en fascietechnieken, mobiliserende gewrichtsbewegingen, spierbehandelingen als massage en dry needling, en afsluitend een warmtebehandeling gecombineerd met voetreflexmassage.

Voetreflex Blaas