Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
06 53 84 96 24
ma - vrij + zo: 10:00-22:00 u
Title Image

Voetreflexmassage bij darmkankerpatiënten.

Home  /  Voetreflexmassage   /  Voetreflexmassage bij darmkankerpatiënten.
Body Aspects Voetreflexmassage en Darmkanker

Voetreflexmassage bij darmkankerpatiënten.

Onderzoek wijst uit dat voetreflexmassage de kwaliteit van leven verbetert bij darmkankerpatiënten. In een rct (randomised controlled trial) aan de universiteit van Ankara zijn drie groepen patiënten met elkaar vergeleken. Gedurende vijf weken werden zestig mensen met darmkanker die radio- en chemotherapie ondergingen behandeld met verschillende voetmassages die in tijdsduur niet verschilden. Eén groep kreeg standaardzorg, een andere groep werd behandeld met ontspannende voetmassages, en een derde groep met voetreflexmassages.  De laatste groep bleek op een aantal punten het hoogst te scoren: pijn, vermoeidheid en het opgeblazen gevoel verminderden, en de mictie (het urineren) werd bevorderd. Hierdoor werd de levenskwaliteit van de patiënten verbeterd. Lees hier het volledige artikel.

Voetreflexmassage en onderzoek

Dit is het eerste van een serie artikelen waarin ik op zoek ga naar de wetenschappelijke onderbouwing van de therapeutische technieken die ik toepas. In de medische wereld is “evidence based practice” onderhand gemeengoed geworden: het toepassen van zorg op basis van de best beschikbare wetenschappelijke onderbouwing. Niet altijd werkt “evidence based practice”, soms is “best practice“een betere leidraad. Ook daar ga ik op in. Wetenschappelijk onderzoek kost namelijk geld, veel geld. De overheid trekt zich steeds meer terug qua financiële ondersteuning, en dat betekent dat echt onafhankelijk onderzoek schaars wordt. Zeker als bedrijven die belangen hebben bij positieve uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek de rol van de overheid als financier overnemen. Zo kan het gebeuren dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar massage, omdat grote bedrijven daar geen geld aan verdienen. Dat massage van belang is bij het voorkómen van klachten is kennelijk van ondergeschikt belang. Ik blijf in deze serie artikelen op zoek naar wetenschappelijke onderbouwing van natuurgeneeskunde. Wordt vervolgd…

Bron: Uysal, N., Kutlutürkan, S., & Uğur, I. (2017). Effects of foot massage applied in two different methods on symptom control in colorectal cancer patients: Randomised control trial. International Journal of Nursing Practice, 23(3), e12532.