Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
06 – 53 849 624
hugo@hugobausch.nl
ma - vrij: 18:00-22:00 u / zo: 10:00-22:00 u
Title Image

FAQ

Home  /  FAQ
Krijg ik therapeutische behandelingen vergoed?

Ja, gedeeltelijk, afhankelijk van de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Elke verzekering heeft weer andere voorwaarden. Bel je zorgverzekeraar op, vertel dat het om natuurgeneeskunde gaat, en dat ik aangesloten ben bij de beroepsvereniging BATC. Doorgaans kunnen ze je dan vertellen of ze mijn behandelingen vergoeden of niet.

Ik heb reuma aan mijn vingers. Kun je mij helpen?

Jazeker, helpen kan, genezen niet. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet het gevolg zijn van een ongeluk. Jouw type reuma behoort tot “ontstekingsreuma”. Ik kan reuma niet genezen, hooguit de klachten die je hebt verminderen, en jou leren hoe je dat zelf kunt doen. Warmtebehandelingen werken pijnstillend, net als diverse vormen van massage. Lymfedrainage kan het interne milieu rond je gewrichten helpen verbeteren, en gewrichtsbewegingen helpen je om mobiliteit te behouden. Tijdens perioden van “opvlamming” kan ik minder inzetten dan daarbuiten.

Ik heb artrose in mijn knieën. Maar ik doe niet aan sport. Hoe kan dat?

Artrose wordt inderdaad ook wel slijtage genoemd. Ten onrechte want het heeft niets te maken met te hoge druk op de kraakbeendelen van een gewricht, waardoor ze zouden “slijten”. Kraakbeendegeneratie of artrose wordt veroorzaakt door een slechte voedingstoestand van het kraakbeen. Kraakbeen zelf is niet doorbloed, en wordt van zuurstof en voedingsstoffen voorzien door de synovia of gewrichtssmeer, de vloeistof in een gewricht die ervoor zorgt dat de kraakbeendelen soepel over elkaar heen glijden (vergelijk het met smeerolie in een motor). Als je regelmatig je kniegewrichten goed gebruikt met een ruime bewegingsuitslag, wordt de synovia goed verspreid en blijft het kraakbeen gezond. Door bewegingsarmoede kan de synovia niet overal meer goed komen, en gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. Artrose begint daarom vaak aan de uiteinden van het gewricht. Het feit dat je niet aan sport doet, kan dus juist de oorzaak zijn van je artrose.

Ik voel me slecht. Mijn onderrug doet zeer, maar ik heb ook darmklachten en ben de laatste tijd ook afgevallen, terwijl ik toch normaal eet. Ik wil niet naar de huisarts, want die schrijft toch alleen maar chemische pillen voor. Kan ik bij jou terecht?

De symptomen die je omschrijft zijn complex. Als ik tijdens mijn intakegesprek het vermoeden zou hebben van een onderliggende complicatie, zal ik je toch doorverwijzen naar je huisarts. Uit je beschrijving blijkt weinig vertrouwen in je huisarts. Het kan zinvol zijn om dat ter sprake te brengen, of desnoods een andere huisarts te kiezen, in wie je meer vertrouwen hebt. Ik wil je niet ongerust maken, maar vergis je niet: bij sommige aandoeningen is een medicijn, hoe chemisch ook, een noodzakelijke oplossing.

Ik heb last van oorsuizingen. Kun je dat verhelpen?

Oorsuizingen (officieel tinnitus of tinnitis) kan vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen. Als je medicijnen gebruikt, lees dan ook altijd de bijsluiter goed door. Daarin staan alle bijwerkingen die het medicijn kan veroorzaken. Ik zal dus altijd beginnen met goed uitvragen wat de mogelijke oorzaken van je oorsuizingen kunnen zijn. Een slechte kwaliteit van weefselvocht rond je oren (na een periode van ziekte bijvoorbeeld) kan verholpen worden door lymfedrainage en lymftaping toe te passen, waardoor weefselvocht versneld wordt ververst.

Kun jij me voor mijn migraine behandelen?

Nee, het spijt me. Migraine is een medische indicatie en dient door een arts behandeld te worden. De enige soort hoofdpijn waarbij mijn type behandelingen geïndiceerd is, is hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn).

Masseer je ook mensen met kanker?

Inderdaad. Daarvoor heb ik een speciale vervolgopleiding gedaan bij Instituut Massage bij kanker te Utrecht. Als je bij mij een behandeling wilt ondergaan, krijg je een uitgebreide vragenlijst gemaild. Ik moet namelijk vrij precies op de hoogte zijn van de ins en outs van je ziekte, en het stadium van het kankerbestrijdingstraject waarin je je bevindt. Alleen dan kan ik je een veilige en verantwoorde behandeling geven. Mijn behandelingen bestaan uit rustige en zachte strijkingen, die je in een staat van diepe ontspanning brengen. Bij mij kun je weer op verhaal komen, weer even mens zijn. Alle twijfels en emoties die bij je horen op dit moment, mogen er gewoon zijn.

Binnenkort moet ik kaakchirurgie ondergaan. Ik ben eigenlijk tegen chemische pijnstillers. Helpen jouw behandelingen tegen de napijn?

Ik begrijp je aversie. Maar kaakchirurgie is een serieuze ingreep, en bij de pijn die je daarna gaat ervaren kan ik pijnmedicatie echt aanraden, al was het maar voor de acute fase. Waar ik je daarna mee kan helpen, is de pijnlijke zwelling die ontstaat doordat bloedvaten en lymfebanen doorgesneden worden. Middels lymfedrainage en lymftaping, technieken die beide ook pijnstillend werken, zorg ik ervoor dat je zwelling beperkt blijft. Omdat tegelijk ook het weefselvocht rond de wond sneller wordt ververst, zal dit bovendien het genezingsproces bespoedigen.

Massage Affairs faq

FAQ

FAQ staat voor Frequently Asked Questions. Veel gestelde vragen dus. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet. En er vragen bijgezet die exemplarisch zijn voor bepaalde aandoeningen. Mocht je een andere vraag hebben, ga dan naar Contact en vul het contactformulier in. Ik kom dan bij je terug met een antwoord.